Op buitenlands kamp gaan met een lid met een beperking brengt vaak extra moeilijkheden met zich mee. Vaak zijn zaken zoals assistentie op het openbaar vervoer ook wel beschikbaar in het buitenland, maar moet je het op voorhand aanvragen. Op deze pagina vind je tips voor vervoer en accomodaties voor deelnemers met een beperking.
1. Accomodatie
Wanneer we het hebben over accommodatie splitsen we dit op in twee onderdelen: uitrusting en ervaring. Met
uitrusting bespreken we vormen van accommodatie die aan alle noden en faciliteiten van je doelgroep voldoen op een aangename en comfortabele manier. Wanneer we het hebben over
ervaring, spreken we over accommodatie die niet volledig aan alle noden tegemoetkomen maar wel draagbaar zijn en die op hun manier zorgen voor een unieke kampervaring.
Bij verblijf is het dus net zoals bij activiteiten zoeken naar een balans tussen grenzen verleggen, nieuwe, uitdagende ervaringen opdoen en comfort. Deze balans is voor iedere groep anders en is dus een afweging die steeds opnieuw moet gemaakt worden in overleg met de doelgroep zelf maar natuurlijk ook met de begeleiding en bij voorkeur ook met de ouders.
Uitrusting
Ga er niet van uit dat omdat een boekingssite of de website van een accommodatie toegankelijkheid vermeld ze ook de faciliteiten zullen hebben die de leden gewoon zijn of nodig hebben. Bel elke locatie waar u wilt verblijven rechtstreeks op en stel specifieke vragen aangepast aan jouw groep. Om te weten welke vragen van belang zijn voor jouw groep kan je de informatie over de noden van je doelgroep verzamelen. Overloop met deze informatie eens het proces van verblijf mentaal, van het toekomen tot het weggaan, waar kunnen jullie drempels tegen komen met je groep? Denk hierbij zeer praktisch in functie van je doelgroep. Om jullie verder te helpen hebben wij hier ook enkele voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden :
• Is het domein, gebouw en sanitair rolstoeltoegankelijk?
• Zijn er specifieke parkeerplekken voor mensen met een beperking?
• Zijn aanduidingen voor blinden aanwezig op vloer, liftknoppen…?
• Zijn aanduidingen in een taal begrepen door je doelgroep?
• Zijn aangepaste faciliteiten aanwezig zoals vb. fietsen, strandrolstoelen…?
• Wordt aangepaste informatie aangeboden over de omgeving?
Ervaring
Een deel van de ervaring van een kamp is niet over alle luxe beschikken waarover je thuis beschikt. Voor mensen met een beperking is deze overweging natuurlijk een stuk minder evident net omdat je minder vaak over een luxe spreekt en vaker over een nood. Toch vinden we dat dit het verleggen van grenzen niet mag tegen houden. Afhankelijk van de draagkracht en de noden van de doelgroep zijn bij accommodatie zeker avontuurlijkere mogelijkheden dan hotels. Zo kan een camping een leuke afwisseling zijn, al is het maar voor even. Niets geeft toch meer een kampgevoel dan eens in een tent slapen. Het is natuurlijk wel belangrijk om hier rekening te houden met de noden van je groep ook, dit kan je controleren door deze checklijst:
• Is een EHBO-hulppost aanwezig voor noodgevallen?
• Is het terrein relatief rolstoelvriendelijk?
• Is het sanitair rolstoelvriendelijk?
• Zijn alle nodige voorzieningen aanwezig (water, elektriciteit,)?
• Zijn op deze camping toegankelijke activiteiten?
2. Transport
Wanneer we het hebben over transport zijn altijd meerdere mogelijkheden. Deze transportmogelijkheden kunnen tegenover elkaar afgewogen worden op vlak van reisduur, grote van de groep, comfort, kostprijs, afstand, milieuvriendelijkheid…. Afhankelijk van deze factoren zullen de meest voordelige transportmogelijkheden verschillen van groep tot groep. Bij deze verschillende vormen van transport kan een combinatie ook vaak voordelig of zelf nodig zijn, vb. een huurauto na het landen met het vliegtuig. Hieronder wat extra informatie over enkele transportmogelijkheden.
Vliegtuig
Het vliegtuig is voor reizen naar het buitenland steeds meer het vervoersmiddel bij uitstek. De steeds goedkopere prijzen tegenover alternatieven en de snelle reistijden zijn natuurlijk ook niet te ontkennen wanneer je iets verder wilt gaan. Wel is het zo dat het vliegtuig nog steeds het meest verbruik heeft van alle vervoersmogelijkheden dus hou hier toch ook wel rekening mee als je niet ver gaat. Wat toegankelijkheid betreft zijn de Europese luchthavens zeer toegankelijk en is er altijd de mogelijkheid om assistentie te vragen op de luchthaven zelf. Eens je uit de luchthaven bent zal je van en naar de luchthaven wel zelf vervoer moeten regelen, hou hier dus ook rekening mee want hier is toegankelijkheid niet altijd gegarandeerd. Hier komt dan de mogelijkheid om vliegvervoer te combineren met andere vervoersmogelijkheden. Zo kan je op locatie een auto huren of een verbinding met het trein- of metro-netwerk nemen om mobiel te zijn.
Wanneer je assistentie nodig hebt bij het nemen van een vlucht zijn alle Europese luchthavens en
luchtvaartmaatschappijen verplicht om jou assistentie te bieden wanneer je een handicap of beperkte mobiliteit hebt. Deze assistentie is gratis. Je moet ten laatste 48 uur op voorhand de luchtvaartmaatschappij, reisagent of organisator op de hoogte brengen van de noden. Dan regelen alle betrokken partijen dat je vlot de vlucht haalt.
Zorg ervoor dat je niet alleen de luchtvaartmaatschappij belt, maar ook elke luchthaven bij vertrek en aankomst. Vraag naar de nodige voorzieningen, zoals een rolstoel of zuurstof aan boord, en informeer naar de grootte van het vliegtuig en de gangpaden, doe dit altijd 48u voor je het vliegtuig zal nemen. Deze informatie is van belang om ervoor te zorgen dat je niet geweigerd wordt op de vlucht en je dus zeker bent dat alles vlot zal verlopen. Meer informatie over vliegen met een beperking vind je op
deze pagina.
Auto
De auto is het vervoersmiddel bij uitstek om te kunnen genieten van absolute vrijheid, vertrekken wanneer je wil naar waar je maar wil. Dit geeft de auto een groot voordeel tegenover andere vervoersmiddelen. Het is natuurlijk ook altijd een optie om een auto te huren in het buitenland waardoor het niet tot op je bestemming moet rijden en toch vrijheid hebt. Meer info vind je in ons
dossier over auto's huren in het buitenland.
Afhankelijk van de grootte van de groep kan autovervoer dus een ideale mogelijkheid vormen om op locatie te geraken en ook op locatie mobiel te zijn. Voor groepen met leden die een beperking hebben is hier de mogelijkheid om een aangepast voertuig te gebruiken. Een aangepast voortuig vinden is niet altijd even evident maar er zijn zeker mogelijkheden. Zo kan je er een huren of is er misschien een van de ouders met een aangepast voertuig die chauffeur wil zijn. Een aangepaste auto kan tegenover de andere vervoersmiddelen enorm veel vrijheid bieden aan kleinere groepen dus een optie om zeker te overwegen. Een aangepast voertuig huren in het buitenland is ook een mogelijkheid maar hier moet je opnieuw rekening houden met welk land je bezoekt, in het ene land zal je veel sneller een aangepaste auto vinden om te huren dan in het ander. Voor het huren van een aangepaste wagen in België kan je bijvoorbeeld terecht bij
Dockx.
Trein (openbaar vervoer)
De trein als vervoersmiddel heeft zo zijn voordelen en nadelen. Afhankelijk van je bestemming en de grootte van je groep kan het wel het voordeligste en soms zelf snelste vervoersmiddel zijn, ook de weinige uitstoot van treinverkeer is hier zeker een pluspunt. In dit onderdeel maken we een onderscheid tussen internationale el lokale treinnetwerken.
Wanneer je de trein
internationaal wil gebruiken heb je
Interrail, een treinticket waarmee je in Europa naar meer dan 40.000 bestemmingen kunt reizen. Dit kan afhankelijk van je bestemming een nachttrein, een snelheidstrein of een gewone trein zijn. Een nachttrein of snelheidstrein kan een zeer leuke ervaring zijn. Wat toegankelijkheid betreft bieden de meeste Europese spoorwegmaatschappijen faciliteiten aan voor mensen met een beperking. Wel is het zo dat Interrail deze diensten niet beheert, deze moeten afgewogen worden me de
lokale spoorwegmaatschappijen. Om deze assistentie te krijgen neem je dus op voorhand contact op met de spoorwegmaatschappij van het land waar je naartoe reist om assistentie aan te vragen.
Ook goed om weten is dat bij Interrail jongerenkortingen en groepstarieven zijn, deze kunnen de kostprijs van je reis dus ook wat helpen bedrukken.
In
België is een zeer uitgebreid treinnetwerk aanwezig, je kan gerust een locatie boeken en achteraf de vervoersmogelijkheden met openbaar vervoer bekijken om zo op locatie te geraken. In het buitenland zal dit niet altijd het geval zijn, niet alle steden of leuke reislocaties zijn toegankelijk met de trein of openbaar vervoer. Met deze reden is het belangrijk om toegankelijkheid van een locatie op vlak van mobiliteit in het achterhoofd te houden bij een locatiekeuze. Wanneer je graag openbaar vervoer zou gebruiken tijdens je buitenlands kamp bekijk je de mogelijkheden best al bij de locatiekeuze.
Wanneer je het openbaar vervoer gebruikt controleer je best op voorhand of dit toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Vaak zal hiervoor assistentie nodig zijn. In België kun je
contact opnemen met de NMBS 24u op voorhand om te laten weten naar waar je wil reizen en welke assistentie je nodig hebt. Afhankelijk van je kamplocatie zal hier ook rekening mee gehouden moeten worden, controleer of het lokaal openbaar vervoer mogelijkheden heeft voor assistentie.
Nuttige links
Ben je nog op zoek naar meer informatie rond reizen met een beperking? Hieronder vind je alvast veel nuttige links terug: